Bijna een jaar geleden viel de toenmalige coalitie. De Stadspartij zag het destijds niet meer zitten; ze vonden het college te “passief” en er “gebeurde te weinig”. De Stadspartij zocht andere partners die “actiever zouden acteren”.  Nu bijna een jaar later maakt het huidige college echter een desolate indruk!

• Raadsvragen worden niet- of veel te laat beantwoord. Als de oppositie dan in een raadsvergadering hier over valt en de vragen maar mondeling stelt, krijgen we antwoord van de burgemeester, de voorzitter van de raad, in plaats van de wethouder.  Het college zit er zwijgzaam bij, terwijl zij toch de betreffende portefeuilles beheren. Opvallend is wel dat we in diezelfde week ineens “een stortvloed” van antwoorden op de schriftelijke vragen krijgen. Hebben zij zich de kritiek toch aangetrokken? Zou fijn zijn!

• Tijdens de raadsvergadering geeft het college de indruk dat zij “er niet helemaal bij zijn”.  Als de voorzitter een wethouder het woord geeft, schrikt deze soms hevig en wekt de indruk dat men niet weet waarover het gaat. Het woord wordt snel doorgegeven aan een andere wethouder die dan maar met een nietszeggend antwoord komt.

• Commissievergaderingen gaan niet door bij gebrek aan agendapunten met als gevolg dat de raadsvergadering ook niet doorgaat.

• De jaarrekening over 2015 is nog niet klaar, terwijl op basis van deze jaarrekening keuzes gemaakt moeten worden in de kadernota (bevat de hoofdlijnen van het beleid voor de komende jaren). Momenteel is het dus een belangrijke periode van het politieke jaar!

• De gepresenteerde kadernota “nieuwe stijl” is volgens GroenLinks heel summier en onevenwichtig, zeker op de belangrijke programma’s sociaal domein en milieu.

• Als klap op de vuurpijl kregen we een raadsinformatiebrief waarin we geïnformeerd worden over “stand van zaken nieuw stadhuis Den Helder.”

Paniekvoetbal Stadhuis

De Raadsinformatiebrief bevatte een nogal cryptische omschrijving over de “verkenning huisvesting gemeentelijke organisatie.” Waarop in de media dan weer gereageerd wordt door coalitiepartijen. Lijkt erg op “paniekvoetbal!” GroenLinks vraagt zich af: zijn de inwoners van Den Helder er nu zo op vooruit gegaan met deze coalitie? Volgens ons niet! Ziet deze coalitie zichzelf nog steeds “als de redders van Den Helder?” Ziet het college het zèlf eigenlijk nog wel zitten?

 

Nel Dol