Dit is gedaan vanwege het niet meer in de hand kunnen houden van het weer en de stijging van het zeewaterpeil. Voor ons Hollanders geen probleem want wij leggen nog hogere en bredere dijken aan, en tot het jaar 2100 zitten we wel goed. Laag gelegen landen als Bangladesh en eilanden in de Stille oceaan zullen overspoelen. En dan heb ik het nog niet eens over de uitstoot van vervuilende stoffen waardoor jaarlijks wereldwijd 7 miljoen (in Nederland 8000) mensen sterven.

Paniek, aangewakkerd door kranten

In 2020 treedt het Parijse Klimaatakkoord in werking, zodra meer dan 55 landen met meer dan 55% van de mondiale uitstoot, het akkoord hebben geratificeerd. Aan het akkoord doen 195 landen mee, inclusief de VS en China. Nadat vorig jaar bekend werd dat “we” er toch aan moeten, brak gelijk paniek uit. De kranten deden mee door te beschrijven hoe erg het wel zou worden en hoeveel men kwijt was aan isolatie en een andere kook- en verwarmingsmethode. Nadat de eerste storm was geluwd, namen de kranten hun verantwoordelijkheid en berichtten steeds meer de oplossingen waar we mee verder moeten. Ja “We”, want het kan natuurlijk niet zo zijn dat de consumerende klant gas aan het opstoken is in een niet geïsoleerd huis, en elektriciteit verspilt met allerlei niet in gebruik zijnde apparaten, die omdat ze met hun stekker in het stopcontact zitten, aan het sluipverbruiken zijn, terwijl daar zulke handige stopcontact schakelaars voor zijn. De producerende kant moet deze overspannen “vraag” zien te beantwoorden en zet hiervoor allerlei vervuilende aandrijfbronnen, zoals olie, kolen, uranium in om de generatoren van hun elektriciteitscentrales te laten draaien. Dat opwekken van elektriciteit stoot een dermate hoge hoeveelheid koolstofdioxide (Co-2) uit dat samen met de overige Co-2 uitstoters zoals brommers, scooters, motoren, auto’s, vliegtuigen, scheepvaart, bebouwing, veeteelt enz. een bijna niet uit te brengen hoeveelheid Co-2 wordt uitgestoten.

Maatregelen

Eind juni werd het bijgeschaafde Nederlandse Klimaatakkoord bekendgemaakt. Het kabinet legde een pakket met maatregelen neer welke de broeikasgassen in 2030 met 49 procent moet hebben teruggedrongen t.o.v. 1990 en zet daarmee een stap in de richting van de klimaatdoelen van Parijs. 49 % minder dan 163 miljard kg CO-2, het zijn enorme getallen waardoor je snel in je schulp wilt kruipen maar dat kan niet meer! Op bovenstaande infographic staat wat de uitdagingen zijn waar we (ja “we”) aan moeten werken.

We hebben het wasbord, de kolenkachel en bijbehorende kolenkit ook uitgebannen en nu is “niet duurzaam opgewekte energie” aan de beurt.

Zomer 2019 - Fred van Vliet