Sterker nog: we worden er redelijk verdrietig van.
Dit lijkt namelijk de coalitie van los zand te zijn. De coalitie van de proefballonnetjes (pilots noemt de coalitie ze), de maatregelen die uit de lucht lijken te vallen en het werken zonder achterliggende, uitgewerkte visies.
Bijvoorbeeld op het gebied van energie. Er worden wel allerlei dingen gedaan (hetgeen al íets is, eerst werd er vooral geroepen dat we de doelen toch niet zouden halen), maar het is hap-snap en zonder achterliggend tijdpad en visie. De ambities zijn te laag wat ons betreft, daarom hebben we hier aanpassingsvoorstellen voor gedaan.
Gelukt:
Energieverbruik naar niveau B
Gelukkig was een groot deel van de raad het met ons eens, dus moet het college de ambities op het reduceren van energiegebruik verhogen en uitzoeken wat het kost om het gemiddelde energielabel van gemeentelijke gebouwen naar niveau B te krijgen.
Gelukt:
Verder praten over armoedebeleid
Hetzelfde geldt voor het armoedebeleid. Het wordt al een tijd aangekondigd, maar tegelijkertijd moest de raad ingrijpen bij de kadernota om een aantal bezuinigingen juist op dit terrein tegen te houden (bijvoorbeeld sociaal raadsliedenwerk, de indicering voor de voedselbank en preventie schuldhulpverlening). We hebben een motie ingediend over een draagkrachtregeling om de armoedeval tegen te gaan. Deze is overgenomen door het college en wordt in december behandeld.
Wijkgericht werken... hoe dan?
De gemeente wil wijkgericht/gebiedsgericht werken. Dat vinden we uitstekend. Maar we weten nog steeds niet hoe dit nu gaat gebeuren. In de begroting staat: we voeren de nieuwe visie op wijkgericht werken uit. Maar welke nieuwe visie? Er is nog geen visie. De in de commissie besproken startnotitie kon rekenen op veel vragen en huiswerk voor de wethouder, maar nu lijkt het alsof alles al rond is, terwijl dit niet het geval is. Daarom stelden we voor om eerst de visie door de raad vast te laten stellen en dan pas tot uitwerking/uitvoering over te gaan. Maar de coalitie vindt dat we ook zonder duidelijke visie wel goed kunnen werken, dus het voorstel werd afgewezen.
Bezuinigingen op Sociaal Domein
En dan het sociaal domein. Niemand wilde bezuinigen, ook de coalitie niet. Tenminste, tót de verkiezingen. Nu haalt diezelfde coalitie een miljoen weg bij diegenen die de ondersteuning van de gemeente het hardst nodig hebben. Bovendien wil de coalitie de reserve sociaal domein laten opgaan in de algemene reserve. Ook hier hadden we een amendement over, dit kan wat GroenLinks betreft echt niet. Dit werd niet gesteund.
Gevolg is dat gelden die voor het sociaal domein bestemd waren, voortaan voor alles ingezet kunnen worden.
GroenLinks blijft strijden!
Al met al hebben we tijdens de vijf uur durende vergadering een paar verbeteringen kunnen realiseren, maar niet voldoende om met deze begroting in te kunnen stemmen. Maar: we gaan door, zolang we Den Helder socialer, eerlijker, groener en duurzamer kunnen maken.
Ook al gaat het beetje bij beetje, we blijven strijden!
Marije Boessenkool,
15 november 2019