Ik mis Kees, als oud militair wacht je op orders en ga je aan het werk om het zo goed mogelijk uit te voeren. Maar Kees kijkt nu op mij neer en ik denk dan “ok Kees voor jou”. In ons verkiezingsprogramma 2018-2022 op blz. 9 is o.a. te lezen in de stad waarin wij willen wonen: Energie
•Zijn we ruim voor 2040 volledig energieneutraal. Bij alle ontwikkelingen binnen de gemeente wordt hier zwaar op ingezet. Hoe staat het hiermee? Waar wordt momenteel landelijk actie op genomen d.m.v. de RES, dit is de Regionale Energie Strategie waar aan de Nederlandse gemeenten gevraagd wordt om aan te geven waar er plaats is voor zon en wind. Om het makkelijk te maken, Den Helder doet dit samen met 17 omliggende gemeenten, de provincie en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Daarom zullen zij beslissen over de RES. Zodat de gemaakte keuzes in de RES vervolgens kunnen worden vastgelegd in ruimtelijk beleid. Daarnaast zijn er vele partijen nodig voor de uitvoering van de RES. Ook zij moeten zich kunnen vinden in de keuzes in de RES. U ziet er zal nog veel water door het Marsdiep stromen voor dat dit een unaniem document oplevert, maar we zijn nu 2 jaar verder en het eerste document nadert zijn einde en dat gaan we dan om de twee jaar herhalen om actueel te blijven. Onze vorm van democratie waarbij een ieder zijn plasje erover mag doen. Op Noord-Hollandse Energie Noord (energieregionhn.nl) kunt u ook meedenken en kijken of er een mogelijkheid is om duurzame energie een goede plek te geven.
•Wordt duurzame energie in eerste instantie d.m.v. zonne-energie en kleinere windmolens geproduceerd. De zonne-energiesector moet allereerst zoveel mogelijk dakoppervlak benutten voorde realisatie van zonnepanelensystemen. Maar uiteindelijk moeten er ook grondgebonden zonneparken gerealiseerd worden. Projectontwikkelaars en de gemeente hebben hier beide een taak in. Ook burgers hebben hun verantwoordelijkheid en moeten beseffen dat de energietransitie ook in de ruimtelijke omgeving een visuele impact heeft. De Helderse daken worden momenteel van zonnepanelen voorzien en naast Woningstichting die haar panden massaal belegd en de daken gelijk renoveert is de Helderse windmolenvereniging De Eendragt u.a. momenteel de buurthuizen aan het voorzien van zonnepanelen. De Eendragt legt het erop en biedt het operationeel aan aan de buurthuisbesturen die uiteindelijk in 10 jaar de panelen voor ca. de helft van de investering terugbetaald maar zichzelf kan belonen door verspilling van energiegebruik weg te werken omdat dit direct geld oplevert.
• Verdient het windmolenplan voorde herbouw van een windmolen op het Vinkenterrein alle steun. Hierin wordt het nieuwe Huis van de Wind gevestigd. Daar is een flinke subsidie voor verkregen van o.a. het Waddrnfonds en is het wachten op de aanvang van de bouw. Jaarlijks wordt de Gemeentelijke Duurzame index(GDI) geraadpleegd om bij te kunnen sturen waar de ambities te laag liggen. Ik heb op Hoe duurzaam is mijn gemeente (gdindex.nl) gekeken en ja daar is weinig groen te ontdekken dus we hebben hier nog flink wat te doen.
Kleine windmolens wordt door meerdere partijen bestudeert. Ook om ons heen dit onderwerp leeft. Zo heeft de provincie Groningen “de EAZ Twaalf” een molen met 10 kW vermogen, 12 meter diameter rotor en 15 meter mast welke jaarlijks tussen de 25.000- en 33.000 kWh per jaar oplevert. De EAZ12 windmolen is door zijn uitvoering prima landschappelijk inpasbaar bij boerderijen en samen met zonne-energie en/of een tweede molen kan een boerenbedrijf zich zelf draaiend houden.
Een voorbeeld vindt u op Onze windmolen | EAZ wind. Gisteren (10 april jl.) gingen we in Hellum in Groningen een duurzame boerderij bezoeken die een EAZ 12 voor zichzelf en een EAZ 12 voor de mede-duurzamen uit het dorp Hellum hebben opgesteld (zie beide foto’s). want met de windmolenvereniging zijn we momenteel aan het kijken waar we er twee als voorbeeld voor de Noordkop kunnen plaatsen.
•Stimuleren we het gebruik van een warmtepomp, als elektrische vervanging voor de cv-ketel. Warmtepompen kunnen volledig op elektriciteit werken of in combinatie met aard-of biogas. Doordat je geen-of veel minder gas gebruikt is een warmtepomp veel duurzamer dan een cv-ketel. •Wekken we zonne-energie zo effectief mogelijk op door zuid gericht te bouwen. Dit leeft momenteel want nieuwe huizen krijgen geen gasaansluiting meer. Omdat dit nog volop in beweging is verwijs ik u naar Warmtepomp [ 2021 ]: up-to-date info, soorten + prijzen (warmtepomp-info.nl). Wel kan ik u mededelen dat mijn schoonzus in Zweden al een jaar of 10 hun verwarming met een warmtepomp regelen dus als het daar kan werkt het hier ook. Het mooie is dat velen hun reeds draaiende warmtepompen konden testen tijdens de korte maar felle koude periode in de tweede helft van februari. Mijn raadgever duurzame verwarming was enthousiast omdat warmtepompen deze periode goed doorstonden. Ook ik had onze CV op lagere temperatuur afgesteld als voorbereiding op gasloos. Problemen? Nee!
Zuidgericht bouwen is nog een moeilijk punt terwijl het hele dakvlak aan ruimte nodig is om met zon de warmtebehoefte zo duurzaam mogelijk dient te worden opgewekt moet volgens ons de nieuwbouw zongericht gebouwd gaan worden. Kijkt u maar eens bij de nieuwbouw van Julianadorp Oost.
• Is er een meldpunt voor de overlast veroorzaakt door houtkachels. Hier is een motie over ingediend op de raadsvergadering van 6 april j.l. 19 Motie over houtstook. De fracties van GroenLinks en D66 dienen een motie in (M 19) waarmee het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht:
1. te onderzoeken op welke manieren de uitstoot van houtstook verminderd kan worden;
2. in dit onderzoek mee te nemen:
- a. de mogelijkheden om te zorgen voor reductie van uitstoot door het verstrekken van een slooppremie voor kachels en een subsidie voor katalysatoren (waarvan de werking bewezen is). De subsidie voor katalysatoren wordt alleen verstrekt bij bestaande kachels;
- b. voorlichting over het stoken van hout te verstrekken aan de inwoners;
- c. te bekijken in hoeverre het mogelijk is om een verbod op overlast als gevolg van houtstook op te nemen in de APV;
3. de raad uiterlijk in september 2021 van de uitkomsten van het onderzoek op de hoogte te brengen en te melden welke acties genomen zullen worden. Naar aanleiding van de beraadslagingen besluit de fractie van GroenLinks haar motie aan te passen, waarmee het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht:
- 1. het in januari 2021 gestarte onderzoek bij de drie pilotgemeenten (Helmond, Utrecht en Nijmegen) te monitoren en de evaluatie af te wachten;
- 2. voorlichting aan de inwoners te verstrekken over het stoken van hout.
- 3. de uitkomsten van de evaluatie als genoemd onder punt 1 zo spoedig mogelijk met de raad te delen. De raad besluit in meerderheid (26/3): de aangepaste motie te aanvaarden. De fractie van de PVV en de heer Dasbach stemmen tegen de motie.
Volgens mij zijn wij goed bezig met het zorgen dat we kunnen blijven ademhalen op deze enige aarde en ja beter kan altijd, maar Kees kan trots op ons zijn.