De “Stadhuis-Soap” heeft weer de nodige “reuring” gebracht in de gemeenteraad, maar óók bij de inwoners van Den Helder. Het college heeft het onderzoek afgerond over de 4 opties voor het “nieuwe” stadhuis. 

Die opties waren:

1. Het huidige stadshuis renoveren,

2. Een nieuw stadhuis bouwen op een van de volgende locaties;

            A - Op Willemsoord,

            B - Op de plek van het voormalige “Huis Tijdverdrijf”,

            C - Op de plek van de voormalige Schouwburg.

En wat was volgens de onderzoekers (dus ook volgens het college!) de beste keus? Willemsoord! Volgens het onderzoek was dat de goedkoopste optie. De duurste optie was het renoveren van het huidige stadhuis. Deze merkwaardige (!) uitkomst heeft bij een groot aantal inwoners en bij veel raadsleden “de haren ten berge doen rijzen”. Ook bij GroenLinks.

GroenLinks wil een Huis van Bestuur en Cultuur!

In ons verkiezingsprogramma heeft GroenLinks aangegeven dat wij er voor kiezen om een nieuw stadhuis op de plek van de voormalige schouwburg te bouwen. En dan “een huis van Bestuur en Cultuur” dus een gebouw met meerdere functies. Dit zou pas  een impuls aan de binnenstad geven. En dat willen we toch allemaal!

Het college heeft, geschrokken van alle commotie, met dezelfde vaart waarin zij het plan gepresenteerd heeft, het voorstel weer teruggetrokken.  Zij zeggen; “eerst nog een verdiepingsslag in het onderzoek te willen maken”.GroenLinks wil niet dat de plannen nu op de lange baan geschoven worden en het in 2018 weer een verkiezingsitem wordt. Dat zou voor de derde keer zijn!

In 2010 is Trots daardoor met 5 zetels in de raad gekomen en heeft er vervolgens niets mee gedaan. In 2014 is de Stadspartij met 11 zetels in de raad gekomen door de belofte die zij gedaan hebben over het stadhuis, en zij dreigen er nu niets mee te doen. Als er in 2018 nog geen besluit genomen is, gaat “een nieuwe partij” hiermee aan de haal!

GroenLinks zal zich er voor inzetten, dat we in deze raadsperiode een definitief besluit nemen over het “huidige/nieuwe” stadhuis. 

Zodat het bij de verkiezingen van 2018 over belangrijker onderwerpen gaat, zoals; het sociale domein, duurzaamheid, groene werkgelegenheid, burgerparticipatie, etc.