Op 9 november heeft de gemeenteraad de begroting voor 2017 vastgesteld. Een belangrijk besluit, omdat het beleid en de financiële gevolgen de inwoners van Den Helder rechtstreeks raakt. Het college bood de raad een sluitende begroting aan, tenminste dat pretendeerde zij. De realiteit is anders.

Sociaal Domein

De kosten van het Sociaal Domein (de grootste begrotingspost van de gemeente!) konden nog niet goed begroot worden. Wij wachten nog steeds op de uitkomst van het kwaliteitsonderzoek ‘Maatwerkvoorzieningen WMO’, waarin ook de effecten van de eigen bijdrage onderzocht worden. Door de hoge eigen bijdragen, die op vrijwel alles geheven worden, zijn er volgens GroenLinks veel mensen die noodgedwongen geen gebruik meer maken van noodzakelijke zorg en voorzieningen. ‘Zorgmijders’ noemen we dat, en dat is een zorgwekkende ontwikkeling.

 

Armoedebeleid

Ook de nota armoedebeleid laat nog steeds op zich wachten. Die kan grote invloed hebben op deze begroting. Hoezo een sluitende begroting?

 

Amendementen

GroenLinks wilde de begroting verbeteren met amendementen en moties. Dat viel niet mee! Zoals gebruikelijk kwam “de scheiding oppositie-coalitie” weer duidelijk naar voren. Dat er achterstallig onderhoud is in de openbare ruimte, is voor iedereen zichtbaar. Het amendement van GroenLinks om deze achterstand weg te werken, haalde het niet met 11 stemmen voor en 19 tegen. De oppositie eensgezind vóór, de coalitie eensgezind tegen.

 

Wat hebben we wèl bereikt

Het college stond welwillend tegenover onze voorstellen om:

  • Werk te maken van de ‘inclusieve en toegankelijke samenleving.’ Deze zomer zijn er nieuwe wetten gekomen in het kader van het Verenigde Naties verdrag voor mensen met een beperking. Gemeenten moeten nu, samen met de betreffende groepen, een plan maken hoe zij dat gaan uitvoeren.
  • Onzichtbare nestgelegenheden aanbrengen bij energieneutrale woningen
  • De bewegwijzering in Den Helder te actualiseren met als aanvulling de aanduiding van de route naar het openbaar invalidentoilet.

Hier hoefde dus niet over gestemd te worden.

Als opsteker werd in dezelfde vergadering Odd Wagner geïnstalleerd als wethouder. Odd was 1 jaar wethouder voor ChristenUnie, Behoorlijk Bestuur  en GroenLinks. Door de val van de vorige coalitie moest hij het veld ruimen. De Stadspartij heeft hem nu teruggehaald.

GroenLinksers bevallen zo goed dat zelfs andere partijen van hun kennis en kunde gebruik van willen maken!