Amendement: Eigen bijdrage € 1,- per rit voor WMO taxivervoer

Gemeente wil deze bijdrage gaan heffen, hoewel zij steeds gezegd heeft dat zij niet zou bezuinigen op WMO en de lasten niet zou verzwaren. Samen met andere oppositiepartijen heeft GroenLinks een amendement ingediend om geen eigen bijdrage te gaan vragen. Dit amendement is helaas verworpen.

Amendement: Schrappen project ‘Sea Saw’ (de ‘wip’ bij voorheen Huys Tijdverdrijf)

Samen met de Seniorenpartij dienden wij een amendement in om dit peperdure project te schrappen. Dit werd verworpen. Wel zegde de wethouder toe dat hij het project af laat hangen van externe financiering.

Amendement: Subsidie gevelrenovatie en verduurzaming voor particulieren

GroenLinks trok dit in, omdat onze aanvulling opgenomen wordt in een aangenomen motie van CDA en Beter voor Den Helder.

Motie: Plan van aanpak maken voor verbetering van vertrouwen in het gemeentebestuur

Uit recent onderzoek bleek dat nog maar 11% van onze inwoners vertrouwen heeft in het gemeentebestuur. Samen met de andere oppositiepartijen verzochten wij gemeente om snel een plan van aanpak te maken om dit schokkend lage vertrouwen te verbeteren. De coalitie wide dit niet en verwierp de motie.

Motie: Bijkomende kosten ook toerekenen aan kosten nieuw stadhuis

In deze motie verzochten wij om de kosten ter verbetering van de bereikbaarheid, ook op te nemen in de totale kosten voor het nieuwe stadhuis, waardoor een eerlijker beeld ontstaat. De coalitie vond dit niet nodig. Afgewezen.

Motie: Hanteren van dezelfde kengetallen bij begrotingen

In de kadernota 2021 gebruikt gemeente opeens andere bronnen en referentiegetallen ter vergelijking met vorig jaar. Daardoor ontstaat een vertekend beeld en kan de raad niet meer vergelijken. De wethouder van financiën zegde toe dit te corrigeren.

Motie: Inzicht in kosten sociaal domein

Bij het Sociaal Domein worden regelmatig zowel meer- als minder kosten gemaakt. Onze motie verzocht om daar per kwartaal duidelijkheid over te geven. Verworpen.

Motie: Budget maken voor toegankelijkheid

Zomer 2019 werd het GroenLinks voorstel om Den Helder toegankelijk te maken aangenomen (de Inclusieve Samenleving). Tot nu toe is daar weinig mee gedaan. In de motie dragen wij het college op om:

  • 1. een actieplan te maken voor toegankelijkheid inclusief de daarmee gepaard gaande kosten;
  • 2. dit voorstel in september 2020 aan de raad voor te leggen.

Met twee stemmen meerderheid werd onze motie aangenomen. Beter voor Den Helder, CDA, VVD en Gemeentebelangen stemden tegen toegankelijkheid.

Motie: Wegwerken achterstallig onderhoud aan straten e.d.

GroenLinks wil dat het achterstallig onderhoud binnen 5 jaar weggewerkt wordt. De coalitie wil dat echter niet. Verworpen.

Motie: ‘Fietsvriendelijk’ maken

  • bij het herinrichten van wegen, herbestraten of bij de aanleg van nieuwe wegen binnen de stad, altijd te kiezen voor een inrichting in het voordeel van de fiets, indien dat mogelijk is (alleen niet op voorrangswegen);
  • alle wegen die nu nog 50 km/uur zijn te herbeoordelen en waar mogelijk te veranderen in 30 km-zone. De fractie van GroenLinks trekt haar motie in naar aanleiding van de mededeling van wethouder Keur dat de intentie van de motie door het college wordt overgenomen.

Motie: Grotere rol voor duurzaamheidsloket

  • Voorlichtingsbijeenkomsten in de wijken
  • Meer promotie voor de duurzaamheidslening

De raad heeft onze motie unaniem aangenomen.

Kees de Jager,
11 juli 2020