De wethouder had geen goede antwoorden op de vele vragen en zorgen, sterker nog, ik vond dat het er alleen maar vager en onzekerder van werd. Volgens hem komt alles goed, zolang we maar vertrouwen hebben. En dat heeft de coalitie blijkbaar, tot in het oneindige... Men vond het heel jammer dat het onderwerp niet als hamerpunt door kon naar de raad, dat men bespreekpunten aandroeg en het plan niet besluitrijp achtte.

Teruggefloten?

In de raadsvergadering bleek al snel dat de paar coalitiepartners die het in de commissie nog gewaagd hadden om twijfels en mogelijke problemen naar voren te brengen, op “het rechte spoor” waren gezet. Ze hadden nu alleen maar lof over het plan, alleen maar positiviteit. Naar kritiek en vragen vanuit de oppositie werd niet geluisterd. Ook de inbreng van de vijf insprekers, allen met terechte opmerkingen en kritiekpunten, werd weggewuifd.

Referendumaanvraag

  • De bereikbaarheid van de locatie is heel slecht (Files Texelse boot, geen bushalte)
  • Parkeren wordt een probleem.
  • Een stadhuis past niet binnen het bestemmingsplan (nautisch kwartier) en valt onder een zware milieucategorie (geluidsoverlast).
  • Gebouw 66 is een rijksmonument, waarbij het de vraag is in hoeverre er in en aan het pand verbouwd mag worden.

GroenLinks had, samen met D66, een referendumaanvraag gedaan. Niemand van de coalitie,  zelfs diegenen niet die hoog van de toren blazen over burgerinspraak, steunde ons verzoek. Blijkbaar is men bang dat een referendum duidelijk zou aangeven dat dit stadhuisplan geen draagvlak heeft onder de Helderse inwoners. Zwak en laf. Als je zeker weet dat je namens je kiezers spreekt, kun je dat juist bevestigen door middel van een volksraadpleging. Maar blijkbaar weet de coalitie dat die steun er niet is.

Geen plan B

We gaan dus een stadhuis vestigen op Willemsoord. De wethouder heeft geen plan B, heeft geen enkel antwoord op de vraag wanneer het plan afgeblazen wordt indien er problemen blijven met bijvoorbeeld parkeren, bereikbaarheid of financiële haalbaarheid. Koste wat kost zal dit plan doorgevoerd worden, alles om Willemsoord kunstmatig in de zwarte cijfers te krijgen. De coalitie klopt zichzelf op de borst. Er is een hangdossier afgesloten. Maar ten koste van wat? Hoeveel gaat het de inwoners van Den Helder kosten? Wat zijn de consequenties voor de bedrijven en stichtingen die nu prachtige activiteiten ontplooien op Willemsoord? Maakt niet uit, het afsluiten van dit dossier is blijkbaar belangrijker dan de kwaliteit van de oplossing...

Wat wilde GroenLinks?

Nieuwbouw, een compact huis van Bestuur & Cultuur (dus stadhuis èn ruimte voor verenigingen, exposities, podia etc. ) in het centrum, op de plaats van de afgebroken schouwburg.

Maart 2019, Marije Boessenkool