Wat wil GroenLinks in Den Helder bereiken?

Ons verkiezingsprogramma straalt dit uit. We hebben het onderverdeeld in vier hoofdstukken: Een Duurzaam Den Helder met ruimte voor de Natuur en Dierenwelzijn, Leefbaar Den Helder,

Sociaal Den Helder en Typisch Den Helder. In ieder hoofdstuk zetten we onze idealen uiteen en geven we aan wat u van ons in Den Helder mag verwachten wanneer u op GroenLinks stemt.

 

1. Een Duurzaam Den Helder met ruimte voor de Natuur en Dierenwelzijn

  • De coronacrisis heeft onze manier van wonen, werken en reizen veranderd en ons laten merken hoe belangrijk een gezonde omgeving is. Voor GroenLinks is één ding duidelijk: wij kiezen voor een schone, groene, gezonde en veilige omgeving en we investeren in een groene en eerlijke samenleving. In meer betaalbare en duurzame woningen, in groene energie, in scholing, onderzoek en innovatie, in duurzame landbouw, natuur, fietsen en openbaar vervoer. Hiermee maken we Den Helder mooier.  
  • GroenLinks wil de versnipperde natuurgebieden in Den Helder, Huisduinen en Julianadorp verbinden, door langs de gehele Stelling van Den Helder faunapassages aan te leggen. De Groene Long, het gebied dat loopt van Fort Erfprins tot en met het Quelderduijn, wordt niet bebouwd.
  • We ondersteunen de Helderse Vallei, want daar kunnen onze kinderen hun eerste natuurbeleving opdoen. 
  • In elk park wordt een gierzwaluwtil, een huismussentil, een spreeuwentil en/of vleermuizenkast geplaatst op de juiste locatie. 
  • Ecologisch groenbeheer is de standaard. Dus geen pesticiden, natuurvriendelijk en gefaseerd maaibeheer buiten het broedseizoen en ecologisch schonen en maaien van sloten en vijvers.
  • We zorgen ervoor dat al het gemeentelijke vastgoed klimaatneutraal en natuurinclusief is ingericht.
  • We ondersteunen het aansluiten van regentonnen op elke dakafvoer.
  • Wij willen in elke buurt minstens één tiny forest, voedselbosje of stadsvogelbosje. 
  • GroenLinks beschouwt het vogelasiel, de dierenambulance en het dierenasiel en plaatselijke, in de natuur actieve, organisaties als belangrijk onderdeel van de diervriendelijke maatschappij die wij beogen. Zij worden daarom voldoende ondersteund. Er worden geen roofvogelshows in de openbare ruimte gehouden of getoond op markten etc. Geen circussen met dieren in Den Helder.
  • Wij willen vergroenen. In tuinen en niet gebruikte tegelverharding in de straten worden tegels vervangen door gras of ander groen om de gevolgen van waterhozen in de hand te houden.
  • Parkeerplekken worden met open grastegels uitgevoerd en krijgen per twee parkeerplaatsen een kleine boom.
  • We worden een vuurwerkvrije gemeente. De gemeente zorgt voor een prachtige lasershow op oudejaarsnacht.
  • Arme inwoners kunnen altijd een beroep doen op bijzondere bijstand om een bezoek aan de dierenarts te kunnen betalen.
  • We erkennen de waarde van groen voor de kwaliteit van onze leefomgeving, de biodiversiteit, de gezondheid en het welbevinden van mensen. Bomen nemen koolstofdioxide op, vangen fijnstof af, verdampen overtollig water en brengen koelte tijdens warme dagen. Bij het maken van ontwikkelingsplannen moet daarom rekening gehouden worden met bestaande bomen en voor nieuwe bomen de juiste groeiplaats gecreëerd worden. GroenLinks staat voor leven met natuur ('natuurinclusiviteit').
  • GroenLinks wil dat de energietransitie duurzaam, eerlijk en voor iedereen betaalbaar verloopt en samen met onze inwoners wordt vormgegeven en uitgevoerd. Duurzaam staat voor maximale investeringen in energiebesparing, schone energie en een klimaatpositief gebouwde omgeving. De gemeente speelt hierin een belangrijke rol, bijvoorbeeld door de regierol in de lokale warmtetransitie goed op te pakken.
  • Inwoners gaan via lokale inspraakcommissies (een groep vrijwilligers uit elke buurt) een centrale rol spelen in de lokale energietransitie.
  • Inwoners met een kleine beurs worden koplopers in energiebesparing. Van energiecoaches krijgen zij gratis advies en hulpmiddelen (tochtstrippen, ledlampen, radiatorfolie etc.). Door mensen zonder baan tot energiecoach op te leiden vangen we drie vliegen in één klap: mensen verbruiken minder energie, de energierekening gaat omlaag én de werkloosheid loopt terug. We rollen de rode loper uit voor energiecoöperaties.
  • De gemeente heeft een voorbeeldfunctie. Het gemeentebestuur zorgt wat GroenLinks betreft daarom voor maximale CO2-reductie binnen de eigen organisatie. De gemeente gebruikt groene stroom en legt zonnepanelen op al haar daken en op maatschappelijk vastgoed (scholen, sportvoorzieningen enz.). Ook zet ze zich actief in voor verduurzaming in de keten (leveranciers, onderaannemers enz.).
  • Om ervoor te zorgen dat deze beloften niet vrijblijvend zijn, laat de gemeente zich certificeren. De gemeente koopt circulair in. Circulariteit wordt bij alle aanbestedingen een criterium.
  • Isoleren is de basis. Voor verwarming zonder gas maar met warmtepompen is veel duurzame elektriciteit nodig. Die moet als het kan op eigen dak worden opgewekt. Daarom worden bij nieuwbouw de daken op het zuiden gericht gebouwd om zoveel mogelijk zonnepanelen te kunnen plaatsen.
  • Gescheiden inzamelen van afval blijft de standaard. GroenLinks spreekt zich uit voor eenduidig scheiden door middel van een papier-container, een gft-container, een plastic-container en het restafval naar de ondergrondse wijkcontainers. We gaan de strijd aan met zwerfafval, o.a. door in de stad, winkelcentra, op de dijk enz. grotere afvalbakken met goed sluitende, meeuw bestendige deksels te plaatsen.  
  • GroenLinks vindt de gevolgen van de klimaatverandering zeer verontrustend. Kortgeleden kwam het IPCC[1]-rapport uit, dat wereldwijde natuur- en weerrampen als intensievere regenval met overstromingen tot gevolg, meer hittegolven met lange periodes van droogte en frequentere uitbraak van bosbranden voorspelt. Oceanen verzuren en bevatten minder zuurstof, wat grote impact heeft op het ecosysteem van de oceanen die ook steeds minder CO2 zullen opslaan. Ook smelten de ijskappen verder af, met afname van permafrost en verdere stijging van de zeespiegel tot gevolg. Geen goed vooruitzicht voor het onder de zeespiegel liggende Den Helder dat door deze gevolgen van CO2-uitstoot door menselijke activiteiten extra getroffen gaat worden. Tijd om maximaal in te zetten op zonne-energie en elke gelegenheid te nemen om het huizenarsenaal maximaal van zonnepanelen te voorzien. De gemeente ondersteunt het plaatsen van kleine windmolens samen met de plaatselijke energiecoöperatie om deze in te kunnen zetten waar zonnepanelen alleen tekort stroom opleveren. Waterstof wordt alleen als er een overschot is aan groen opgewekte stroom ingezet.

2. Leefbaar Den Helder

  • GroenLinks vindt dat ieder mens mee moet kunnen doen. In de hele gemeente moeten woon-, winkel- en recreatiegebieden goed toegankelijk zijn voor iemand met een rolstoel of rollator en bereikbaar voor doven en blinden. Evenementen en activiteiten moeten eveneens rolstoelvriendelijk zijn. Dat betekent ook dat iedereen alle gemeentelijke informatie moet kunnen begrijpen. In de communicatie wordt daarom rekening gehouden met blinden, slechtzienden, laaggeletterden, mensen zonder computer en/of social media en mindervaliden. Op het gemeentehuis is altijd iemand beschikbaar om mensen verder te helpen die er zelfstandig niet uitkomen.
  • GroenLinks wil dat de gemeente eens per jaar een prijs uitlooft voor degene die het meest heeft bijgedragen aan de inclusieve samenleving. We vernoemen de prijs naar Kees de Jager, die zijn hele leven gestreden heeft voor inclusiviteit. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 5000,-. Dat bedrag moet worden ingezet om projecten te financieren waarbij het principe ‘iedereen doet mee of iedereen is gelijk’ verder wordt uitgedragen. Het kan hierbij gaan om een goed idee of om een persoon of een organisatie die een zetje in de rug nodig heeft.
  • We willen een 24-uurs noodopvang met daarin kamers waar mensen die even de weg kwijt zijn een plek kunnen vinden. Deze voorziening is het hele jaar beschikbaar, zodat er geen mensen in tentjes en andere schuilgelegenheid hoeven te overnachten. Ook wordt hiermee een overwinteringsplek voor tijdelijk daklozen geschapen.
  • Openbaar vervoer wordt zodanig gestimuleerd dat het een gemakkelijke keuze is. We zetten ons in voor het autovrij maken van straten rondom scholen. Dat beperkt het aantal verkeersslachtoffers en vermindert de luchtvervuiling en geluidsoverlast.
  • Den Helder stimuleert het fietsen. Daarom is de auto al op niet doorgaande wegen te gast. GroenLinks wil, om nog meer mensen op de fiets te krijgen, dat bij alle winkelcentra voldoende stallingsruimtes worden gemaakt voor alle soorten fietsen. In het centrum van Den Helder worden op logische plekken voldoende fietsparkeerplaatsen gemaakt. Daarnaast komen dan op alle hoofdpunten fiets-oplaadpunten. Op Willemsoord en bij beide NS-stations zou een meer gebruiksvriendelijke, overdekte en bewaakte fietsenstalling moeten komen. 
  • GroenLinks wil het autorijden op korte afstanden zoveel mogelijk ontmoedigen. Daarvoor in de plaats moeten betere busverbindingen met de diverse wijken komen en moeten de bussen vaker gaan rijden. GroenLinks wil daarom dat er een eenheidsprijs voor de bus komt in de hele gemeente Den Helder, zodat ook de inwoner van Julianadorp eenzelfde bedrag betaalt in plaats van het dubbele. 
  • De N9 wordt niet verbreed en de maximumsnelheid blijft 80 km.
  • GroenLinks wil een tweede spoor van Den Helder naar Schagen met ieder kwartier een trein vanaf station Den Helder.
  • Om het autoverkeer over de N250 te verminderen, wil GroenLinks dat er een transferium komt bij Kooypunt. Om de noodzaak van een transferium op Kooypunt te onderbouwen, komt er een onderzoek naar de luchtkwaliteit in en om de N250, om de gezondheidsrisico’s voor de stad te kunnen inschatten. Vanaf het transferium kan men met pendelbussen naar de Texelse boot worden vervoerd. Er komt dan een halte ter hoogte van School 7 voor bezoekers die naar het centrum en/of Willemsoord willen. De auto’s op het transferium staan onder een overkapping van zonnepanelen. Er komen voldoende oplaadpunten voor elektrische auto’s op het transferium en ook komt er een mogelijkheid om waterstof te tanken. Het transferium biedt ook de mogelijkheid om kaartjes voor de boot, musea in Den Helder en/of Texel aan te schaffen.
  • GroenLinks wil een Helderse Stadspas instellen. Met deze Stadspas krijg je korting bij diverse culturele- en sportactiviteiten. De pas is voor iedereen te koop. Heldenaren met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kunnen de pas gratis krijgen. Ondernemers kunnen uiteraard ook kortingen aanbieden voor pashouders.
  • GroenLinks wil zich sterk maken voor de realisatie van twee poppodia met oefenruimte, één in Den Helder en één in Julianadorp.

3. Sociaal Den Helder

  • Eerlijk delen houdt in de visie van GroenLinks in dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. 
  • Iedereen kan mee doen en zich ontwikkelen door een betaalde baan, vrijwilligerswerk of op school. GroenLinks vindt dat als het niet lukt om zelf een baan te vinden, de gemeente daarbij ondersteuning moet verlenen. Voor sommige mensen is alleen beschut werk de veilige manier van werken. Wanneer iemand zijn baan verliest of ziek wordt, moet er een goed sociaal vangnet zijn.
  • Er wordt geëxperimenteerd met een basisinkomen en ook voor ‘werkende armen’ wordt ruimhartige inkomensondersteuning verleend. Hierbij moeten niet de regels, maar de mens centraal staan.
  • GroenLinks wil dat bij aanbestedingen en opdrachten de gemeente eist dat er een minimumaantal werkzoekenden uit de regio wordt aangenomen en een sociale bijdrage wordt geleverd in de vorm van stageplekken en leerwerktrajecten.
  • Hulpvragers, verzorgenden en mantelzorgers moeten volgens GroenLinks goed ondersteund worden door voldoende professionele hulp en ondersteuning te bieden.
  • Er komt ook een cultuur- en sportfonds voor minder draagkrachtige volwassenen. Iedereen moet naar de sportschool, het theater of een museum kunnen gaan of kunnen deelnemen aan cursussen die o.a. door Triade worden aangeboden.
  • GroenLinks vindt sport belangrijk en wil dat breedtesport gestimuleerd wordt, dat betekent dat sport voor iedereen bereikbaar moet zijn.
  • De gemeente promoot sport in algemene zin. Met regelmaat wordt een bepaalde sport met vereniging in het zonnetje gezet. Door bijvoorbeeld kinderen te laten vertellen over hun sport. Hetzelfde gaat op voor cultuur.
  • Sportverenigingen moeten goed worden ondersteund in het veilig en schoon houden van hun velden, omdat GroenLinks vindt dat de gemeente een goede verhuurder moet zijn.
  • GroenLinks wil geen nieuwe kunstgrasvelden, maar goed onderhouden natuurgrasvelden.
  • Het is belangrijk dat er voldoende sociale huurwoningen zijn en blijven. Mensen in crisissituaties, zoals bijvoorbeeld bij een echtscheiding, bieden we een dak boven het hoofd. Ook moeten mensen die ooit als ‘slecht huurder’ zijn aangemerkt, een tweede kans kunnen krijgen.
  • Nieuwe woningen voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking worden zo dicht mogelijk bij noodzakelijke voorzieningen gebouwd.
  • Er komt in elke wijk een veilige en groene speelplaats of trapveldje voor kinderen en jongeren van alle leeftijden. Voor jongeren zijn er voldoende activiteiten en ontmoetingsplekken. We willen dat de jeugd zelf meer betrokken wordt bij de uitvoering van al het beleid wat ze raakt.
  • GroenLinks wil dat aan jongeren uit Den Helder en de regio voldoende hulp wordt geboden. Wel moeten we erop toezien dat niet puur en alleen vanuit winstbejag allerlei instellingen uit het hele land zich in Den Helder gaan vestigen.

4. Typisch Den Helder

  • Het Rijksmonument De Lange Jaap moet behouden blijven voor de stad Den Helder.
  • De invloed in de stad komt terug bij het gekozen gemeentebestuur en niet bij organisaties zoals Zeestad en adviesbureaus. Het is de gemeenteraad die bepaalt, budgetteert en controleert. Aan de samenwerking met Zeestad wordt zo snel mogelijk een einde gemaakt.
  • De huidige situatie van het stadhuis wordt gehandhaafd (Kerkgracht en Kooypunt). De gerenoveerde gebouwen 66 en 72 op Willemsoord worden verhuurd aan externe partijen. Het maritieme karakter van Willemsoord wordt gekoesterd en beschermd.
  • Den Helder investeert in een sterke, moderne lokale/regionale omroep.
  • De subsidie voor gevelrenovatie in het winkelgebied wordt verruimd om mooie gevels weer zichtbaar te maken. Dit moet volgens GroenLinks niet alleen in het stadshart, maar ook in andere wijken en voor privé-eigenaren mogelijk worden. Hierbij worden meteen nestkasten voor huismus en gierzwaluw ingemetseld. Dit is al met succes op de grachtengordel gedaan, waar beide stadsvogelsoorten nu in de aangebrachte nestgelegenheid broeden en waar huismussen jaarrond in overleven.
  • Monumentale en beeldbepalende panden worden gehandhaafd en onderhouden. GroenLinks wil dat er een monumentenroute wordt gepubliceerd.
  • De openbare ruimte en het groen worden op een beter kwaliteitsniveau gebracht in de gehele gemeente en niet alleen in het stadshart.
  • We maken het unieke maritieme karakter van Den Helder beter zichtbaar.  
  • De gemeente stopt met het uitbesteden van werkzaamheden die niet tijdelijk van aard zijn.  De betreffende medewerkers, met name zij die in de lagere loonschalen zitten, worden weer vast bij de gemeente in dienst genomen, in nauwe samenwerking met een op te zetten gemeentelijk werkbedrijf.
  • Kooyhaven richt zich op de toekomst door veel meer in te zetten op hernieuwbare energie en duurzaamheid.
  • De grip op Port of Den Helder wordt verstevigd, in het uiterste geval door de verzelfstandiging terug te draaien en de haven weer in de gemeentelijke organisatie op te nemen.
  • GroenLinks vindt burgerparticipatie heel belangrijk. De gemeente zet daarom diverse vormen van echte inspraak en burgerparticipatie in en gaat niet te krampachtig om met regelgeving. Burgerparticipatie heeft echt inhoud door burgers te betrekken vóórdat er een besluit is genomen en niet alleen achteraf.
  • Het gemeentebestuur is, als het om belangrijke besluiten gaat, niet bang om het referendum (zoals dat op initiatief van GroenLinks in onze stad mogelijk is geworden) in te zetten.
    Want… als de overheid geen vertrouwen heeft in zichzelf en in de burgers, kan men niet verwachten dat de burgers vertrouwen hebben in de overheid.
  • De politiek wordt dichter bij de burger gebracht, onder meer door als raadsleden de stad in te gaan, minder en korter te vergaderen, op een zakelijke en begrijpelijke manier te debatteren en burgers bij de vergaderingen gastvrij te ontvangen.

 

[1] IPCC is de afkorting voor Intergovernmental Panel on Climate Change. Het IPCC is opgericht door de Verenigde Naties. Hun doel is de beschikbare kennis op het gebied van klimaat, klimaatverandering en de gevolgen in kaart te brengen.